Перейти до основного вмісту

Нехай навчання буде цікавим і корисним💗💚💖
7 травня 2020 Четвер
Тиждень 32

«Ми – українці. Ми – європейці»







ЯДС Які взаємозв`язки існують в природі?

Цікаві факти про тварин:
https://stand-gallery.com/stati/stati/nejmov%D1%96rn%D1%96-fakti-pro-tvarin-yakimi-vi-zahochete-pod%D1%96litisya-z%D1%96-svo%D1%97mi-uchnyami-831.html?fbclid=IwAR0dZ--CQ5DPL0IE_43F3hodxSKVsOuoW3rkoFXxo_T3t7I1jAeZAYhY1BY

Фізкультхвилинка
Бесіда про природу.
-      Що таке природа?
-      Чи все те, що оточує нас, належить до природи ?
-      Подивіться на будинки, споруди, на все те, що зроблене руками людини. Чи належить це до природи?
 Складання «асоціативного куща»
Ми живемо у чарівному та прекрасному світі. Цей світ сповнений краси, світла, любові. Кожна істота займає у ньому своє місце є унікальною і неповторною.
Що сховано у слові «природа»?




- Діти, рослини, тварини, гори, океани, люди – все це єдиний світ. Все, що нас оточує називається природою.
- Розрізняють природу живу і неживу.
- Що відноситься до неживої природи?(Нежива природа – це Сонце, Місяць, зорі, Земля, повітря і вода.)
- Що таке жива природа? (Жива природа – це усе, що народжується, живиться, дихає, росте, розмножується, відмирає. Це рослини, тварини, люди.)
- Усе живе дістає від неживої природи необхідні їм для життя тепло, світло, поживні речовини, воду, повітря.
-   Тварини і рослини належать до живої природи. Пригадайте і скажіть, чим вони відрізняються ?( способом живлення і здатністю пересуватися)
 - Як живляться рослини? (самі виробляють крохмаль, цукор, поживні речовини).
-  Як живляться тварини ?                                                                            
Обговорення екологічної казки
            В одному селі жив хлопчик, звали його  Олексійко. Йому минуло 8 років. Він ходив до школи, а у вихідні гуляв з татом у лісі, або біля річки недалеко від села. Часто грався у лузі за будинком. Там росла трава, було багато квітів. А скільки незвичайних мешканців жило в них! Хлопчику дуже кортіло дізнатися, про що вони дзижчать і пищать, розповідають один одному. А ще він хотів знати, навіщо в природі так багато тварин, яка з них  найпотрібніша.
      Одного разу Олексійко заплющив очі і побачив фею. Вона підійшла до нього і, простягнувши паличку, сказала:
-      Бери, вона чарівна. Якщо ти забажаєш чого-небудь, махни тричі і все здійсниться.
 Сказавши це, фея зникла. Олексійко дуже зрадів, адже тепер він може дізнатися, хто з тварин найпотрібніший.
-   Піду я до річки,- подумав хлопчик. Першою, кого він побачив, була зелена жаба.
 -  Ось вона нікому не потрібна, - сказав хлопчик і махнув палицею. Жаби зникли, але відразу з’явилися хмари комарів. Тільки хлопчик хотів сховатися від них, як з усіх боків  почали злітатися чаплі. Вони були голодні і шукали жаб.
 - Виявляється, без жаб мешканці річки ніяк не можуть обійтися,- сказав Олексійко і повернув їх у водяний «будинок».
  - Так,- подумав Олексійко,- виявляється, все не так просто. А ось без комарів точно нічого не трапиться, адже вони тільки докучають і кусаються. Він махнув паличкою, і комарів наче й не було. Але що це ? Усі жаби закричали, запищали бабки  й ластівки. Хлопчик згадав, що без комарів вони загинуть – це їхній корм.
 - Виходить, навіть комарі комусь потрібні!- здивовано сказав хлопчик. Хотів Олексійко піти в ліс, але передумав. Адже там все так само! Тепер він зрозумів, що в природі все важливе. Не стане когось одного, то погано стане всім: тваринам, рослинам, людям.
 - Що ви зрозуміли з даної казочки?
Про який взаємозв’язок у природі ви дізналися?
Отже, все що нас оточує, все навколо – взаємопов’язане між собою.
Фізкульхвилинка
Як ви думаєте, чи існує взаємозв’ язок між тваринами? Пригадайте, за способом живлення тварин поділяють на які групи?
Назвіть тварин, які належать до рослиноїдних, до хижих, до всеїдних.
РОСЛИНОЇДНІ             ХИЖІ                              ВСЕЇДНІ
заєць                                     вовк                                  ведмідь
олень                                    лисиця                               білка
голуб                                     сова                                  дятел
колорадський жук               жаба                                  тарган
черепаха                               щука                                 мураха
     Висновок
Отже, між живими організмами є зв’язки. Рослинами живляться тварини, які, в свою чергу, є їжею для інших тварин. Такі зв’язки між живими організмами, коли один є їжею для іншого, називають ланцюгами живлення. Починається ланцюг живлення завжди з рослин.
Робота за малюнкам
  -  Розгляньте малюнки, назвіть тварин, які зображені
                         Складіть ланцюги живлення.
Гра «Продовж ланцюг живлення»
Трава, козуля,... (вовк)
Зерно, миша… (кіт)
Дерево, комашки… (дятел)
— Наведіть приклади взаємозв’язків між неживою і живою природою.
— Що таке ланцюг живлення?
— Наведіть приклади, як пов’язані рослини і тварини.
— Наведіть приклади, як пов’язані різні тварини.
— Розкажіть, як пов’язані рослини, рослиноїдні та хижі тварини. Нама­люйте ланцюг їхнього живлення.

 Математика 
Невідомий від`ємник



Дизайн і технології  (трудове навчання)
Моя Батьківщина
Ми любимо Україну
Практична робота: вирізання основи та деталей аплікації (гасло, хлопчик, дівчинка), приклеювання їх на малюнок. стор. 89 - 91.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Нехай навчання буде цікавим і корисним 💗💚💖 20 травня 2020    Середа Для спостережливих Математика Повторення і узагальнення вивченого у 1 класі.№51 – 60 з.63 https://www.liveworksheets.com/vz482411jm?fbclid=IwAR0Ms6UueBsaA73-F1mjDboyJvPt1taL7yETxgEF4vnQr6pDcR__BAKt5Ng Ф.к. Українська мова Читання тексту Марії Солтис-Смирнової «Кольоровий дощик» Відгадування загадки Мене просять і чекають, А як покажусь — утікають.                                                                                                                   ( Дощ. ) — Коли дощ теплий і не дуже сильний, як ми його називаємо? ( Дощик. ) — Сьогодні на уроці ми прочитаємо текст «Кольоровий дощик» Марії Солтис-Смирнової та дізнаємося, чи дійсно дощик може бути кольоровим. — А як ви гадаєте, чи може бути дощик кольоровим? Гра «Склади прислів'я». — З'єднайте початок та кінцівку прислів'я. Без хмари змокнеш і в плащі. Дощ іде — дощ не п
                                                                                                                        26 березня, четвер, весна 2020 триває                               карантин триває - дотримуємося правил особистої гігієни,                               спілкуємося за допомогою сучасних технологій                               війна триває - дякуємо захисникам нашого миру              Радуємо своїх рідненьких успіхами у навчанні. Отже, до роботи! Математика Усна і письмова нумерація чисел 21 – 100. Десятковий склад чисел. ст. 96 з. 42 Розпочинаємо з математичної розминки. - Як називаються числа при додаванні? - Яке число при додаванні найбільше? - Чи може сума дорівнювати одному із доданків? - Як називаються числа при відніманні? - Яке число при відніманні найбільше? - Чи може різниця дорівнювати зменшуваному?             Задача 1. Хлопчик заплатив за ручку 4 монети по 10копійок. Скільки                         коштує ручка
23 березня, Пн, Весна 2020 Близько 500 років тому українці святкували в ці дні справжній прихід весни і дякували Сонцю за світло і тепло! Отже і ми сьогодні дякуємо Сонцю та сподіваємося на його тепло і ласку.  Дякуємо за наш мир нашим захисникам.  Слухаємо маму, тата, дотримуємося  правил особистої безпеки та особистої гігієни і починаймо працювати. Українська мова.  1.Робота над розумінням і виразним читанням вірша «Хто в хатці живе?» (автор Любов Голота) С. 72-73 Руханка. Дотримуємося правил гігієни. 2.Засвоєння правил мовленнєвого етикету під час знайомства   з.57 Повторення слів ввічливості (якби в школі, скільки б сценок ми розіграли б!).  У різних країнах вітаються по-різному. Головне — вітаючись у різних країнах, усі люди бажають одне одному добра. Звукові моделі слів. Пограйтеся зі своїми іграшками: розіграйте сцену "Знайомство", використовуючи слова ввічливості. Залучіть до гри молодших братиків та сестричок)